Tuesday, 19 August 2014

Shake It Off - Taylor Swift (Lyrics)


Yay! Lagu baru Taylor Swift woii! Hihihi.. Lagu ni lain dari yang lain. Lagu dia catchy gituuu. Korang tengokla video music dia. Korang akn dapat tgok Taylor Swift dok terkinja-kinja shake it off semua dengan cara paling comellll!! Aku suka video niii.. hahhaha.. Enjoy yaww!



I stay up too late
Got nothing in my brain
That's what people say
That's what people say
I go on too many dates
But I can't make them stay
At least that's what people say
That's what people say

But I keep cruising
Can't stop, won't stop moving
It's like I got this music
In my mind, saying it's gonna be alright

Cause the players gonna play, play, play, play, play
And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate
Baby I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake
Shake it off, Shake it off

Heartbreakers is gonna break, break, break, break, break
And I think it's gonna fake, fake, fake, fake, fake
Baby I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake
Shake it off, Shake it off

I never miss a beat
I'm lighting up my feet
And that's what they don't see
That's what they don't see
I'm dancing on my own
I make the moves as fast as I go
And that's what they don't know
That's what they don't know

But I keep cruising
Can't stop, won't stop moving
It's like I got this music
In my mind, saying it's gonna be alright

Cause the players gonna play, play, play, play, play
And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate
Baby I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake
Shake it off, Shake it off

Heartbreakers is gonna break, break, break, break, break
And I think it's gonna fake, fake, fake, fake, fake
Baby I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake
Shake it off, Shake it off


Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off

Hey, hey, hey
Just think while you been getting down and out about the liars
And the dirty dirty cheats of the world
You could have been getting down to this sick beat

My ex man brought his new girlfriend
She's like oh my god
But I'm just gonna shake
And to the fella over there with the hella good hair
Won't you come on over baby we could shake, shake, shake

Cause the players gonna play, play, play, play, play
And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate
Baby I'm just gonna shake, shake, shake,shake,shake
Shake it off. Shake it off

Heartbreakers is gonna break, break, break, break, break
And I think it's gonna fake, fake, fake, fake, fake
Baby I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake
Shake it off, Shake it off

Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off

Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off


Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off
Shake it off

Tuesday, 5 August 2014

Tips Stalk Twitter Jangan Sampai Kantoi


Yo, aweks solehah dan pakwes soleh sekalian! Amacam cuti raya? Best tak korang?? Jadi la tu dpt cuti seminggu. Rasanya belum terlambat kot aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri kat semua umat Islam seluruh dunia. Kih3. Harini aku nak kongsi tips macam mana nak stalk seseorang tu tanpa kantoi.

Tak dapat diselindung lagi majoriti semua orang pon suka stalk kehidupan orang lain. Tetambah orang tu orang yg kita suka or sayang or musuh or kawan lama or yg takdak kena mengena pon kekadang kita stalk. Tapi kekadang tu kita macam tersilap sikit ja habeh kantoi yg kita stalk dia. Aku selalu jadi dah. Stalk twitter orang, terfavourite la,terfollow la. Ase macam nak nyorok masuk gua ooo.. malu ngat aih bila terkantoi. Haha. Oh,ya! Sebelum terlupa aku nak share tips ni utk stalk twitter je eh.

Pegang phone guna tangan kiri

Haa! Waktu hampa stalk seseorang tu pastikan hampa tak lupa nak tukaq tangan kiri dan scroll guna ibu jari kiri. Yela,butang favourite n butang follow kan belah kanan. So bila korang guna tangan kiri korang dapat elakkan drpd terfavourite atau terfollow orang tu.

Buad account private yg baru

Hat ni khas utk orang yg privatekn account twitter depa. Harini hmpa stalk elok ja. Tetiba esoknya orang tu dh protect akaun dia. Macam tau2 ja hampa stalk. Kah3. So caranya hampa buad account twitter yg baru dan pastikan hampa pon protect account jgak. Sebelum hampa follow dia,jangan bagi nampak sgt yg tu account yg baru buad. Nanty depa was2 nak accept follower request. Boh gambaq orang betoi, jgn amik gambaq kartun or artis. Curi la gambaq mak atau ayah hampa waktu muda mudi dulu ka. Hakhak. Then hampa tweet la banyak2 atleast smpai beratuih tweet. Orang lain bukan bole tgok tweet2 hampa pon sbb hampa protect. Follow orang bebanyak gak. Follower sikit takpa. Tak jadi masalah. Then bila account tu agak kukuh dh p follow orang yg hampa nak stalk tu. Kalau depa accept alhamdulillah la. Kalau depa tak follow hampa balik, itu baguih! Kalau depa follow,hampa reject. Jgn accept ye. Bukan depa egt pon yg depa penah antaq follower request kat hampa. Lepaih tu hampa bole stalk dgn aman guna tangan kanan pon takpa!! Sebab account hampa protect. Kalau hampa favourite ka, tweet pape kat orang tu pon depa takkan nampak. Takkan dapat notification. Tu la gunanya protect account. Hampa bole tweet dgn depa hari2 tanpa depa tau dan nampak. Hahaha.. syaratnya jgn accept follower request depa n kena protect account hampala.

Jangan perli, jangan cakap kat tempat lain 

Maksud dia kat sini, bila hampa dah stalk orang tu hampa toksah dok gatai nak perli2 tweet2 dia. Toksah bagi nampak yg hampa stalk dia. Mungkin hampa rasa orang tu taktau tapi mcam mana kalau orang tu pon dalam diam stalk hampa? Takpon ada orang lain yg bermulut jahat pegi report ka bila nampak tweet hampa tu. Haaa! Tak ke naya. So bila dah stalk tu dok diam ja buad macam hampa taktau pape. Jangan dok perli atau cakap pasai apa menda yg orang tu tweet. Sama ada kat memana laman sosial pon tau. Egt tu kalau taknak kantoi. Lainla kalau korang mmg nak orang tu tau korang stalk dia.

Okayy! Setakat tu dulu tips utk stalk tanpa kantoi. Lepaih ni kalau aku ada tips lain aku tambah naa.. cuba jgn tak cuba. Hihi. Adios!

Friday, 18 July 2014

Lelaki Tough? Biasa pon ok.



Oit! Hehe.. Cane hidup? Ada kemajuan tak? Dah ada impian hidup ke belom? Or masih tercari-cari identiti diri sendiri? Wakaka! Ok, saje je nk mukadimah dia buad macam iklan sikit. Huwa3.. Hari ni aku nak cakap pasai lelaki yang Tough! Zaman la ni orang pakat panggil Sado.

Dulu aku taktau pon maksud sado ni hape menda. So, aku tya orang. Dia habaq tough. Baru la aku tau. Tapi aku lebih suka sebot tough sebab baru nampak macam gah sikit. Sado macam nama sejenis gula-gula ja. Macam nak makan plak. Kwang3.. Tapi suka hati ikot sedap rasa korang la nak panggil apa pon kan.

Dari pemerhatian aku ramai pompuan sekarang ni demand gila nak laki yg badan ketak2 ketui2 ada six packs muscle pa menda tula. Tapi tak semua. Ada yg geliiiii! Aku ada sorang kawan yg geli tengok badan laki ketoi2. Ok, tak kesahla. Keinginan masing2. Ye, aku paham sedap mata memandang pemandangan ketak2 itu. Kalau nampak urat timbui kat tangan orang lelaki ni pon dh macam..... Waaaaa! Bhahahaha.. Ni apatah lagi muscle. Ye dok?

Aku mengaku la aku pon suka gak tengok laki tough ni. Tapi!!! Depends la jenih tough yg lagu mana. Bagi aku, jenih tough yg aku suka ialah yg tahap sederhana ja. Contoh


Justin Bieber



Liam Hemsworth



Zac Efron



Beau Mirchoff



David Franco



Taylor Lautner

Haaaa!! Semua jejaka diataih adalah yg memiliki badan yg tough tahap sederhana. Hahaha.. Aku taknak la noh gambaq dorang tak pakai baju kan. Satg tercemaq la blog aku ni. Kalau nak tengok search la sendiri. Seriously, tahap yg macam depa2 ni cukup la. Dah ok dah. Tak payah sampai badan macam Body Builder tu. BADAN MACAM THE ROCK SANGAT TURN OFF. Wahahaa! Geli la tengok badan macam The Rock atau body builder yg terlampau berketui-ketui. Ase macam......euwwwww~ Geli geli geli~

Hahahaa.. Itu aku punya pendapat ja. Kalau hampa rasa ok, okla. Terpulang la. Tapi ikhlas dari hati aku cakap, kalau hati dah sayang, kuruih kering macam mana pon sayang jugak. Gemok tembam pon sayang jugak. Takdaknya nak memilih-milih sangat. Memang terima ja kalau dah sayang tu. Lagipon laki yg tough ni akan menarik minat ramai perempuan dan korang akan berhadapan dgn ramai saingan. Pahtu kalau perempuan tu ramai lagi cantik cun melecun aku akan rasa insecure. Lelaki tu pulak rasa dia hensem ramai peminat lagi aku ni tauk tepi ja. Menyampahh! Hahaha. Ok, iu je. Adios!

Monday, 14 July 2014

Lyrics Cry - Rihanna


I'm not the type to get my heart broken
I'm not the type to get upset and cry
'cause I never leave my heart open
Never hurts me to say goodbye
Relationships don't get deep to me
Never got the whole in love thing
And someone can say they love me truly
But at the time it didn't mean a thing

My mind is gone, I'm spinning round
And deep inside, my tears I'll drown
I'm losing grip, what's happening
I stray from love, this is how I feel
This time was different
Felt like, I was just a victim
And it cut me like a knife
When you walked out of my life
Now I'm, in this condition
And I've, got all the symptoms
Of a girl with a broken heart
But no matter what you'll never see me cry

Did it happen when we first kissed?
'cause it's hurting me to let it go
Maybe 'cause we spent so much time
And I know that it's no more
I should've never let you hold me baby
Maybe why I'm sad to see us apart
I didn't give to you on purpose
Can't figure out how you stole my heart

My mind is gone, I'm spinning round
And deep inside, my tears I'll drown
I'm losing grip, what's happening
I stray from love, this is how I feel
This time was different
Felt like, I was just a victim
And it cut me like a knife
When you walked out of my life
Now I'm, in this condition
And I've, got all the symptoms
Of a girl with a broken heart
But no matter what you'll never see me cry

How did I get here with you, I'll never know?
I never meant to let it get so, personal
And after all I tried to do, to stay away from loving you
I'm broken hearted, I can't let you know
And I won't let it show
You won't see me cry

[x2]
This time was different
Felt like, I was just a victim
And it cut me like a knife
When you walked out of my life
Now I'm, in this condition
And I've, got all the symptoms
Of a girl with a broken heart
But no matter what you'll never see me cry

All my life...

Saturday, 12 July 2014

Header Transparent Aku Berjaya!



Hello! What's up guys? Sehat dak? How's your days during this Ramadhan? Ahaha.. Semoga semua sehat la ye. Maklum la musim buah-buahan bulan puasa ni. So ramai gak yg batuk la demam la kan? Harini nothing special just nak kongsi sikit kegembiraan aku sbb post2 sebelum ni asyik buad review utk buku2 yg aku penah baca je. Hihi..

Nampak tak wajah baru blog aku?? Hahaha. Takdak la lawa mana but aku berjaya buad header transparent sendirik!! Tau dak aku dah search dan cuba buad memacam tutorial yg ramai orang dok habaq tu. Still tak jadi. Taktau la kalau aku ni yg hampeh tak reti buad kan? Haha.. Apapon aku dah jumpak jalan penyelesaiannyaa.. Horayy!

Waktu aku dok godek2 google cari doodle muslimah yg cute2, aku jumpak satu doodle yg comel gila and aku pegi kat website tu. Teruih aku terpegun sbb kat situ pelukih kartun anime punya tempat. Memang banyak gila la yg terer2 melukih guna komputer ni upload dorang punya hasil karya kat situ. Aku pon sign up account sbb dh punya teruja. Apalagi? Experiment time la!

Aku bukannnya reti melukih bagai ni. Bakat melukih tu hampeh. 0% baq hang. Tapi aku just buad tulisan la macam yg kat header aku ni. Then tambah doodle. Awww! Menjadik wehh! Hahaha.. Alangkah gumbira gela! Teruih aku pon tukaq background, tambah beberapa widget nak bagi cute sikit blog. Muahaha!! Pueh hati bila tengok something yg cute depan mata n paling best my own blog yg cute! KAhkahkah! Perasannn!!

Ala, perempuan kan.. Mesti la suka hat yg cute2. Aku pon gitu gak. Oklah tu je nak kongsi. By the way website yg aku buad ni nama dia deviantART. Korang search la. Sign up dan pahtu pepandai korang la cipta apa yg patot. Yang mmg gela anime n pamdai melukih guna komputer sgtla digalakkan sign up. Boleh kembangkan korang punya bakat. Cuba jela. Tak rugi. K, adioss!

Review Buku FIXI Asrama by Muhammad Fatrim


Review seteruihnya tentang Buku FIXI tajuk Asrama by Muhammad Fatrim.


Buku ni tentang sorang remaja pompuan nama Dahlia yg bersekolah kat sekolah yg baguih. Kiranya dia ni budak Bijak la. Tapi dia takmau sekolah situ. Jenuh dia pujuk ayah dia nak tukaq sekolah. Ayah dia tak bagi la sbb dah elok2 sekolah baguih nk pindah buad apa. Tapi bila Dahlia libatkan atok dia, ayah dia terpaksa beralah.

Bila dah pindah, Dahlia ada la tiga orang roomates dan depa pon jadi geng. Ketua Dahlia la. Tapi asrama kat situ rupanya ada kes buli membuli ni. Ada geng yg dipanggil Queen ketua segala pembuli dn anak buahnya geng Princess. Bila tak tahan kena buli, Dahlia cadang nk balaih dendam. So, malam tu depa pon main spirit of the coin. Depa nak hapuskan ketua geng Queen nama Sarah. Sejak dari tu, memacam la perkara pelik jadi kat Dahlia ni. Sarah plak kena rasuk.

Dia ada classmate nama Maria yg selalu bagi dia amaran dn nasihat dia memacam. Tapi dia macam tak bape suka dn anggap Maria ni macam pelik dn suka nyebok. Dekat belakang asrama plak ada sebuah pokok yg kononnya dikatakan ada penunggu. Pakcik guard sekolah tu plak selalu bagi makan kt penunggu tu. Ayah sarah plak macam kenai dn rapat dgn pakcik guard tu. Dahlia macam tak suka sbb pakcik guard tu selalu tgok dia dgn bengis.

Dalam ni jugak ada bibit cintan cintun Dahlia dgn ketua pengawas sekolah tu. Sarah plak selalu kong sekolah dgn pakwe dia smpai satu hari tu dia betoi2 hilang entah ke mana. Pahtu plak ada rahsia terbongkaq mengenai pokok tu. Ada kena mngena dgn Dahlia semestinya. Baru dahlia tau mana hantu mana manusia. Hahaha.. Tapi ending dia paling takley balah. Aku nak gelak ke nak takut ke, aku pon tak pasti. Hihi..

Oleh itu aku bagi 4.3 bintang! Bole pegi beli sbb tak rugi. Aku jamin. Adios!

Friday, 11 July 2014

Review Buku FIXI Kacau by Ariff Adly


Hello! Aku nak buad review utk novel FIXI tajuk Kacau by Ariff Adly.


Cite dia tentang sekumpulan kawan yang suka sangat nak tengok hantu. Depa suka la macam duduk kat bangunan or rumah yang dah lama tak berpenghuni pahtu tunggu tengok kot jumpak hantu. Keje gelaa kan?? Tapi adventure apa! Hahaha.. One day, dorang pegi kat sebuah bangunan yg dulunya supermarket kot kalau tak silap aku. Depa punya pandai sangat pegi main spirit of the coin plak. Tau la menda tu ada syarat n pantang larang en? Nak jadikan cite dorang terlanggaq syarat hantu tu.

Sejak tu memang macam2 menda pelik menghantui depa. Setiap depa akan alami menda yang menakutkan. Hantu tu kacau setiap sorang. Sampai la menimbulkan kematian yang dasyat. Sejak tu memasing dah mula hidup dalam ketakutan dah dan tak senang duduk r. Yang disangka manusia, rupanya hantu. Haa! Tak ke seram? Ihihi. Menyesai apa semua pon tak guna dah. Disebalik semua ni ada misteri plak yang depa tak tau. Sapakah dalangnya? Jeng Jeng Jeng!

Bacala sendirik! Hahaha.. Serius aku cakap buku ni paling seram gelaa. Hampa baca hampa bole rasakan yg hampa dok dalam cite tu. Hampa rasa hantu tu kat sebelah hampa. Nasihat aku sapa yg lemah semangat tu jangan baca sorang2. Baca tempat yg ramai orang dan waktu siang. Sebab mmg SERAM!! Cara hantu2 ni kacau, cara kemaian yang dasyat. Fuhh! Cayala penulis buku ni. Syabas!! Tak nyesal langsung beli. Hahaha..

Aku bagi 4.8 bintang!! Beli now!!! Adios!

Thursday, 10 July 2014

Review buku FIXI Gantung by Nadia Khan


What's up guys? Harini aku nak buad review pasai novel2 terbitan Buku FIXI. Kalau korang nak tau apa tu Buku FIXI korang just boleh search google je. Banyak akan kuaq nty. Hihi.. Aku first time beli memang teruih jatuh cinta dan sanggup kumpui duit nak beli lagi. Rasa berbaloi. Haha



Buku first yg aku beli ialah Gantung by Nadia Khan. Buku ni pasai empat budak remaja lelaki yg nakal dn sosial. Dorang ni satu geng la. Dalam geng ni ada ketua dn ketua tu ialah Gibran. Gibran ni dia wujudkan satu peraturan dlm geng dorang yg diberi nama musketeer code. Dimana motto dia "no all for one, just one for all." Kiranya dorang takleh ada girlfriend tetap tapi skandal boleh dan depa berempat akan merasa skandal tersebut. Korang paham dak maksud aku? Hahaha.. Tak paham pn buad2 paham jela.

Si Gibran ni dah lama jatuh cinta kt sorang minah nama Farah. Tapi farah ni macam juai2 mahal memula. Garang konon. Lelama baru la mula melayan dan suka. Si kawan baik farah ni pulak syok kat Gibran. Dan dia jenih psiko gela. Pelik. Bila si Gibran ni dah dapat Farah, dia macam taknak kongsi la dengan member2 yg lain. Sayang la katakan. Padahal dia sendirik yg buad peraturan gitu. Dia sorok la hubungan dia dengan Farah ni. Tapi si kawan farah ni dapat tau dan dia p habaq kat tiga orang lagi. Dia kata Gibran khianat depa la sbb takmau kongsi Farah. Siap main ugut2 lagi.

Yang paling best sekali ialah kawan2 Gibran ni tak marah pon dan depa paham. Depa kasi can la kat Gibran dgn Farah. Depa plak berpakat nak kenakan si kawan farah yg dok ugut2 tu. Depa buad something yg memang agak kejam la. Sampai si kawan farah tu gantung diri. Start pada situ la hidup depa ni penuh dgn ketakutan, kekadang depa gado. Dan aku sebenaqnya tak sangka ending dia macam tu. Selebihnya korang kena baca sendirik la. Baru feel!

Memang superb la baq hang. Bukannya seram semata-mata. Dia masukkan pelbagai unsuq dalam ni. Bila gabung perghh! Syabas kpd penulis. Aku rasa korang pon takkan expect ending dia mcm tu. Korang memang tak bole nak skip sikit pon. Korang jadi nak tau lepaih tu apa apa dan apa. Kiranya nonstop baca satg. HAhaha.. Aku kasik 4.4 bintang!! Dah g beli. Adios!

Tuesday, 1 July 2014

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 2014



Haii! Apa habaq? Semoga sehat selalu dn semoga takdak jerawat di muka yg tumbuh. Wahaha. Selamat Menyambut Bulan Ramadhan semuaaa!! Yay! Alhamdulillah aku dapat lagi sambut bulan ramadhan pd tahun ni. Maafla ramadhan keempat baru dapat update blog ni haa.

So how's your day? Macam mana persediaan bulan puasa korang tahun ni? Masih tidoq lepaih sahur kah? Masih malaih untuk pegi terawih kah? Masih suka membuta sampai petang dgn alasan penat berpuasa kah? Masih membaziaq membeli se tan makanan di bazar ramadhan kah? Masih tidak membuka al-Quran dan membacanya kah? Masih tidak mampu menjaga mata daripada melihat menda yang tidak elokkah? Masih tidak dapat menjaga mulut daripada mengumpat, memfitnah, mengejek dn mengutuk kah? Kah? Kah? Kahkahkahkah.. Apalagi kah?



OK! Maaf bergurau ja. Meh kita ke arah positif la ye dok? Seperti tahun yang sebelum-sebelum ni, bila bulan puasa tiba mesti pakat ramai menanam azam utk puasa penuh, khatam al-Quran, tak tinggai terawih dn memacam lagi perkara yg baik. Alhamdulillah. Ada yg azam tu kesampaian tapi ada jgak tak kesampaian. Papepon dah berazam, maksud dh berniat dlm hati tu dah dikira baguih dah tu. Sampai tak sampai tu lain cita la. Tengok usaha memasing la jugak macam mana cara utk capai azam tu kan. Hihi..

Ok, akhir kata semoga ramadhan kita pada tahun ini penuh dengan keberkatan dan semoga kita dapat banyakkan amal ibadat dn dapat mengawal nasfu yg tak baik. Peace!

Wednesday, 4 June 2014

Letting Go, Moving On



Hello everyone! Alahai lama bebenor aku tinggaikn blog ni terbiaq gitu tanpa entry baru. Hihi. Aku busy menjalani hidup yg menarik dn mencabaq ini sampai dah semakin jauh dgn blog yg tersayang ini. Hahaha.. Poyos nak mampuih! Ok,back to the topic aku nak cita sikit pasai apa itu "Letting Go" atau "Moving On".. Hat ni la yg selalu orang dok sebot2 kalau putuih cinta kn? Tak bole nak let go la tak bole nk move on la, sedih la kuciwa merana nak mati bunuh diri la apala. Tengkorak kamu! Huwa3..

Narrow minded betoi sapa yg dok pikiaq bunuh diri tu mampu utk selesaikn masalah. Tau la sedih, marah, kuciwa tp toksah la dok biaq perasaan tu menguasai diri sendiri. Kita yg kena kawal perasaan, bukan perasaan kawal kita. Kalau dok biaq perasaan kawal kita, habehla syaitan pon dok hasut suruh bunuh diri la, soh bunuh orang lain la, soh toreh tangan la soh amik pil2 and what so ever utk tenangkan diri. Well, manusia suka sgt pilih jalan mudah utk selesaikn sesuatu masalah. Mana ada jalan mudah! Tau kan yg syaitan dah janji nk sesatkn anak2 Nabi Adam. So depa akn amik kesempatanlah waktu situasi kita yg tengah sedih, marah, kuciwa ni. Kita ni makhluk yg lebih mulia dari depa toksah biaq depa menang. Lawan! Bukak pemikiran tu lebaq2 naa.. 

Ala, aku bukan marah. Geram sikit ja. Hahaha. Ok, meh nak habaq mai. Letting Go atau bahasa melayu dia

Melepaskan BUKANLAH bermaksud

- kita kena lupakan dia teruih
- kita tak bole pikiaq atau ingat pasai dia langsung
- kita kena buad tak peduli semua pasai dia
-kita kena padam semua kenangan kita dengan dia
- kita harus mengisi kekosongan dalam hati selepas dia pegi
- kita kena lupakan kesedihan , tak bole menangis dan kena sembuhkan luka dihati
- kita mengalah dan berputuih asa
- kita menang atau kalah

Melepaskan TIDAK akan meninggalkan perasaan
- marah, dengki, dendam atau penyesalan

Melepaskan IALAH

+ kita menghargai kenangan dgn dia tetapi bukan hidup di dalam kenangan tu dan atasi kenangan tu supaya kita bole move on
+ kita kena bukak minda kita supaya lebih yakin menempuh masa depan dn hari2 yg akan datang
+ proses dimana kita belajaq sesuatu perkara, kita dapat pengalaman dari apa yg kita belajaq dan kita membesaq dgn pengalaman2 yg diperoleh
+ kita kena bersyukur dgn pengalaman yg dah buad kita gelak, buad kita teriak menangis dan menyebabkan kita membesaq dgn lebih matang
+ semua yang kita telah ada dan apa yang akan kita perolehi
+ keberanian dan kekuatan untuk kita teruihkan hidup maju ke hadapan

Haa! itu la dia semua yg dok buad silap bila nak letting go perasaan kita ni. Kita ni hidup happy la sikit. Banyak masalah pon happy la jugak. Kita senyum pon mampu jadikn mood kita gembira. Rajin2 senyum naa. Elakkan dok sorang2 dgaq lagu sedih. Memang nanty duduk dlm kenangan sedih ja. Pahtu lagu mana nk move on? Hahaha. Jangan biaq perasaan sedih, marah, kuciwa tu mnguasai diri. Kita membaziaq masa ja dok susah hati pikiaq pasai orang lain. Baik pikiaq pasai masa depan diri sendiri. Well, Allah kan ada. Jangan pernah putuih asa utk mintak tolong dari dia. La Tahzan sayang. :)

Akhirkata..
Letting go is growing up! :)

Friday, 9 May 2014

perempuan pendek comel, perempuan tinggi menarik



Hello , mello ladies and gentlemen! Ehhh! Cop, cop! Ladies ja.. Ekeke.. Sebab entri ni tentang ladies a.k.a perempuan. Yup, macam tajuk hat kat ataih tu, kebanyakkan antara kita asyik dok puji perempuan rendah ni comel. Maybe untuk tambah keyakinan perempuan2 yg rendah ni agar depa tak merendah diri yg sedia memang rendah tu. Hahaha.. Well,aku pon rendah n selalu kena ejek gak so aku paham la perasaan dia cemana.

Tapi! Haa.. Ada tapi dia. Bagi aku la kan, walau macam mana pon orang ramai dok habaq yg perempuan rendah ni comel atau kebanyakkan laki suka perempuan rendah atau lelaki tinggi dgn perempuan rendah ni cute ka apa ka, aku tetap rasakan bahawa perempuan tinggi ni lebih ATTRACTIVE. Sebab apa? Sebab perempuan tinggi ni memiliki kaki panjang yg sangat cantik. Maksud aku kaki panjang yg slim dan cantik. Depa jugak ada kelebihan dalam pemilihan pakaian. Pakai apa pon lawa ouh dan depa bole pakai pakaian tu dengan level confident yg tinggi tanpa kekok. 

Kalau aku kan, pakai suaq jeans mesti kena kerat tang kaki tu sebab panjang sangat. Ada jugak certain2 baju yg boleh dijadikan jubah padahai orang lain pakai tara bawah punggung ja. Hahaha! Heh! Ouh, sebelum tu!! perempuan tinggi yg aku maksudkan tu yang jenih2 mcm ni yee..


Taylor Swift


Rosie Huntington Whiteley


Shin Min Ah
Setiap kali tengok depa ni, aku rasa jeles gelaa arh! Tengok la kaki2 depa. Lawa arh! Kaki slim panjang.. Hahaha.. Bukan nak kata aku tak bersyukur dgn ketinggian aku ni. Bersyukur sgt weh sempurna anggota badan semua cukup. Alhamdulillah. Ni cuma aku pya pendapat dan bentuk badan depa ni mmg menarik la bagi aku. Terutama kaki dan perut yg flat. Fuhh~

Ahahaha! Woi! Bunyik macam lesbian. Kwang3.. Dakkk.. Bukan macam tu naa.. Aku straight lagi ok. Jangan risau, aku belum terpesong. Ahaha.. Perempuan kan ada 9 nafsu so, ni salah satunya la ni. Nafsu utk memiliki badan mcm ni. Agagaga.. ok,babai!

Friday, 25 April 2014

mak gua special sangat-sangat



Yo! Ahaaa! Mak gua special sesangat!! Kenapa? Sbb dia lain dari lain dan sangat memahami dan sangat baik and she's a perfect mother for me dan sayang mama sesangat!!! Hahaha.. Taktau cemano nk habaq tapi yela semua orang pon sayang mak dia kan? Semua orang pon akan anggap mak dia segalanya.. Yang tak sayang tu dia ada masalah jiwa, hati dan mental. Huwa3.. Samala aku pon sayang mak aku! Alhamdulillah Allah kurniakan aku seorang mak yg macam Puan Sri Maryati ni.. 

Sebenaqnya pagi semalam mak aku tetiba bagi dua helai kertaih. Dia habaq "Bacalah, ni baguih untuk hang ni". Ok,memula aku macam tak berminat sangat dengan kertaih tu. Tapi amik baca gakla. And yea, it's worth it! Isi kertaih pertama tu ialah tentang wanita. Kiranya dia menerangkan tentang sifat wanita, kepentingan wanita, nasihat utk para lelaki mendidik seorang yang bernama wanita dn panduan or sebagai persediaan mencari isteri atau mendirikan rumahtangga. Kertaih kedua pulak lebih ditujukan kpd hat mana yg dok patah hati, kecewa bercinta, ditinggalkan kekasih, memberi semangat baru, bole dijadikan doa selepas solat utk menguatkan jodoh sesuatu perhubungan ataupun kiranya semua berkenan jodoh dn nak bagi kita sedaq yg cinta Allah lah satu-satunya cinta yg abadi.




See?? What is the main reason my mother gave me this? like seriously? Did she know anything about me? About my problem? Did she know what is in my heart? Sebab mmg tak la aku nak cite apa2 pasai cintan cintun kat mak aku. Aku rasa betoila kata orang, ibu ni dia ada firasat yg kuat tentang anak dia. Sentap tu ada, tapi terkejut lebih banyak la.. Pergghh! Dasyat mama ni. Suruh aku baca menda2 yg mcm ni. Maybe mama rasa aku dh dewasa kot. Wakakaka! Hey, i'm eighteen okay? :P Dan utk pengetahuan semua isi kandungan kertaih tu semua aku dah tulih dalam blog ni. entri aku yg sebelum ni la. nak tau? Nak baca? Pegi cari entri sebelum ni. Jadi itu semua bukan hasil tulisan aku yee.. Jangan salah paham. Aku just salin balik dalam blog utk perkongsian. Mana tau bole tolong apa yg patut dn bagi faedah kt semua.

Pahtu kan, sebenaqnya mak aku ni kekadang magic tau. Taktau la nak habaq cemano. Selalu buad perkara yang mengejutkan. Perkara superb yg aku sendiri pon tk penah terpikiaq. Pasai makanan, pasai menjahit, pasai tanaman, pasai anak2 dn memacam lagi lah yg mak aku buad something yg mmg aku takkan lupa. Aku nk cite perkara2 tu tapi ase macam tak bole. Sebab nanti orang lain gelak. Hahaha.. No no no.. Biaq aku dn mak aku ja tau. Secara jujuqnya bukanlah perkara tak elok naa.. Jangan pikiaq bebukan plak. Pelangkung satg! Mana nk dapat mak yg RARE macam puan Sri Maryati ni? kekeke.. XD

Dan apa yang mak aku cakap tu kalau aku ikot mesti hasil dia baguih! Tak cakap semua tapi hampir kesemuanya la.. Well, mak aku seorang yg jarang bebenor merungut. Baguihlaaaa! Ish, mak sapaa laa ni.. Hakhak! mak aku walaupon politik dia lain daripada kawan2 dia.... Wlaupon kengkawan dia selalu hentam dan kutuk politik yg disokong mak aku.... Mak aku tetap tak kesah. Masuk telinga kanan kuaq telinga kiri. Peduli apa kan? Yess! Syabas mama! You go girl! Muahaha! 

Oklaaaa!! Itu je nak habaq. gua berbangga memiliki seorang ibu macam Puan Sri Maryati. Semoga Allah sentiasa memberkati mama dan berikan mama kebahagiaan dunia akhirat. Teeheee.. Kitee maluu.. :P kahkahkah.. Blahh r.. ok, adios! amigos!



P/S kita kan kalau tengok muka mak kita hari2 pon dapat pahala tau.. Apatah lagi kalau rajin tolong mak. so, apa lagi? taknok pahala ke? ehehehe.

Doa untuk yang patah hati


Ya Allah,
Seandainya telah kau catatkan dia milikku,
Tercipta buatku,
Maka dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Kebahagiaan ini akan kekal abadi

Ya Allah,
Seiringkanlah kami
Mengharungi hidup luas ini
Ke tepian yang sejahtera

TETAPI....

Tuhanku yang Maha Esa
Seandainya telah kau takdirkan
Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luput dari ingatan ku dan....
Peliharalah diriku dari kecewa

SERTA...

Tuhanku yang Maha Mengetahui
Berikanlah aku kekuatan
Melontarkan bayangan ke dada langit
Hilang bersama senja merah
Dan setiap pekat awan
Agar aku bisa bahagia
Walaupun tanpa dirinya

DAN...

Tuhanku Yang Tercinta
Gantikanlah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Meskipun tidak sama dengan dirinya
Biar sekuat manapun aku menyintainya
Ku pohon agar Tuhan melenyapkan perasaan ini
Sekiranya dia ditakdirkan bukan untukku

Tetapi seandainya dia ditakdirkan untukku
Ku pohon agar takdir memperkuatkan lagi
Cintaku padanya
Dan cintanya padaku
Seperti mana kuatnya aku menyintaiMu


Sumber : Unknown

WANITA : Akal senipis rambutnya


WANITA : Akal senipis rambutnya

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun sunyi tanpa wanita
Tanpa mereka... hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah
Masih mencari walaupun ada segalanya
Apa yang tidak ada dalam syurga
Namun Adam tetap rindukan Hawa
Pada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri dan puteri

Dijadikan wanita dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki
Tapi kalau lelaki sendiri tidak lurus...
Mana mungkin kayu yang bengkok mengahasilkan bayang-bayang yang lurus?

Luruskan wanita dengan jalan yang ditunjukkan Allah
Kerana mereka dicipta sebegitu rupa oleh Allah
Didiklah mereka dari pandanganNya
Janganlah cuba menjinakkan mereka dengan harta
Kerana nantinya mereka semakin liar
Jangan menghiburkan mereka dengan kecantikan
Nantinya mereka semakin menderita
Yang sementara itu tak dapat menyelesaikan masalah
Kenalkan mereka kepada Allah, Zat yang Kekal
Di situ punca bagi kekuatan dunia

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu
Hati serapuh kaca, kuatkanlah dengan iman
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak
Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya mereka lihat nilaian dan keadilan

Bisikkan ke telinga mereka
Bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan
Ia bukan diskriminasi Tuhan
Sebaliknya di situlah kasih sayang Tuhan
Wanita yang lupa hakikat kejadiannya
Pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan

Tanpa ilmu, iman dan akhlak
Mereka tidak akan lurus bahkan akan membengkok
Itulah akibatnya andai mereka tidak kenal Tuhannya
Bila wanita derhaka, dunia lelaki akan huru-hara
Lelaki pula jangan lah mengharapkan ketaatan
Pimpinlah diri sendiri kepadaNya

Jinakkanlah diri pada Allah
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah kepimpinanmu
Janganlah menharapkan isteri semulia Fatimah Az Zahra'
Andai peribadimu tidak sehebat Saiina Ali Karamallahhuwajhah
Wallahua'lam..


Sumber : Unknown

Saturday, 5 April 2014

Assalammualaikum papa! Hello dad!


Assalammualaikum papa! ihihi.. excited r nk tulih entry kali ni. well, papa tak sempat tengok result PMR unah dulu. la ni result SPM pon papa tak sempat tengok gak. kan best kalau papa boleh tengok. at least papa bole tolong bagi cadangan utk masa depan unah. because you know it very well! sekarang unah dah keje tau. jadi waiter je. unah kena keje sebab taknak asyik mintak duit kat mama.. yea, basically unah mmg ikot perangai papa yg sgt berjimat cermat tu. ehehe.. but, unah betoi2 ada menda nk buad dgn duit. and.... takmau susahkan mama. dh banyak dh unah susahkn mama. biaq unah belajaq berdikari.

ahaa! lesen moto n lesen keta unah luluih dah dua2. sekali je tau papa! hebat tak? huwa3.. yee.. unah tau papa takkan benaqkan unah amik lesen moto apatah lagi lesen keta. dan kalau papa tau unah keje sambilan ni, mmg papa akan bangkang habeh-habesan! tapi... unah tetap amik lesen moto n keta sebab kalau unah takdak semua tu, unah akn menyusahkan byk pihak. dulu bole la papa amik hantaq unah. dulu unah ni dimanjakan sangat. papa bawak keta bukannya mata nampak sangat. dengan saked kaki lagi.. tapi papa tetap amik n antaq unah pegi skola dulu. u know what? bersyukurnya unah dapat kedua ibubapa yg sangat the best in da world! untung sangat2..

unah tau unah ni degil dan pemalaih. selalu buad papa dgn mama susah hati dgn perangai unah. minta maaf yee.. unah sayang papa dgn mama. dulu papala penyeri keluarga dn umah kita tu. papa selalu buad lawak. papa suka usik mama sampai mama tak bole benti gelak. unah rasa mungkin itu sebabnya mama bole jatuh cinta dgn papa. ehehehe.. papa, tiqah dgn abang mat dh tunang. maybe raya tahun ni nikah. hehe.. Alhamdulillah.. lepaih ni tinggai unah jela yg maseh bujang ye dok? hahaha.. unah harap papa tak tau dn tak amik tau pasai hal unah kt dunia skrg ni. bukan apa, unah takut papa kecewa..

kecewa dgn unah yg tergedik-gedik nak bercintan cintun bagai. padahai umoq bawu bape ja. well, unah sebenaqnya taknak cintan cintun pon. unah tau couple haram dn Alhamdulillah sejak unah lahir smpaila skrg, unah masih tak penah couple. tapi unah tak bole halang hati ni untuk mempunyai perasaan dekat insan yg bernama lelaki. tak bole la papa. susah. macam mana papa bole jatuh cinta dekat mama? unah tya sebab unah rasa sakit la bila jatuh cinta. papa dgn mama sakit tak dulu? dunia ni memang rupalistik ke? haha.. hajat unah nk berwalikan papa suatu hari nanti tak kesampaian la. huuu~ papa, rindulah. rindu nak dengaq papa bersin, papa batuk, papa gelak, papa berdengkuq, papa melawak, papa menyanyi, papa mengaji. rindu misai papa, perot papa, hahahaha.. everything about you.

papa, nanti kalau unah dpat sambung belajaq, tolong doakan yg unah betoi2 fokus dn dapat kejayaan dunia akhirat ye.. unah taknak la sedih2. unah taknak terpedaya dengan tipu muslihat duniawi. alahh.. papa, banyak sangat kenangan kita sekeluarga. byknya kenangan kita berdua. alaaa.. rindunyaaaa.. kalau nk sebot kat sini sampai bape juta perkataan pon tak habeh. ok,la.. teremosional pulak. hehe.. babai papa. Assalammualaikum, lelaki terhebat yg penah saya ada di dunia. Mohd Jaafar bin Ismail. :DDD